Tuesday, February 15, 2011

preparing for the oral test! aaaaaaaa!

omaigod! omaigod!
sok kebarangkalian untuk turn oral aku sampai adalah sangat tinggi.
jadi perlu bersedia ni.
hush! hush!



untuk mempersiapkan diri dalam masa yang suntuk ni. 
bahan-bahan yang diperlukan adalah:




oral text.


benda ni nasib baik dah siap dah.
aku ingat turn aku last week, so aku pon menggelabah biawak la siapkan khamis lepas. 
sampai pukul 3pagi kot. 
orang kata kerja last minute adalah yang terbaik kan?
err...ke aku sorang je yang cakap macam ni?



editor
iaitu seseorang yang boleh dipercayai untuk mengedit text anda.
kadang-kadang kita perasan sendiri text kite dah habis best a.
padahal grammar bersepah-sepah.
bahasa tunggang terbalik.

make sure dia adalah terer dalam english.
seelok-eloknya submit la kat english lecturer anda beberapa hari sebelum sampai turn.
plus boleh dapat markah collaboration lagi an.
tapi bagi budak keje last minit ni, terpaksa a suruh cik kucing je edit kan.
(text di edit sendiri sesedap rasa. aktiviti ini memerlukan sifat perasan yang kuat pada diri. anggap diri anda pelajar TESL yang hebat. haha.) 




instant coffee/ nescafe/ kopi jantan/ kacip fatimah

sebagai persediaan mengelakkan mengantuk semasa menghafal text.
kebiasaannya student memang ada stok simpanan minuman 3 in 1 macam ni kan.
macam dah bajet je memang akan buat keje last minit sampai tak tido malam.
sape yang tak penah stay up buat esaimen / study sampai pagi buta?
sape tu?
cheit.
tipu dose, mati sekse, masok nerake. 
lalalalala~





inianwarhadi's videos


jeng.jeng.jeng.
sekarang aku ada kegilaan baru-----> stalk ini budak.
haha. tade la stalk kot.
tapi tiap2 minggu memang nak tunggu die upload video kat youtube.
tah.
admire kot dengan pronunciation dia.
SANGAT fluent.
jeles lahai.


so dengan menonton video2 die ni, bole la blaja sikit2 cara nak sebut dengan betul.
pastu bole la macam develop self confidence sikit.
ye a. die melayu. kao melayu.
dia makan sambal belacan. kao makan sambal belacan.
die boleh. takkan kao xboleh?
an? an? an?




toyol sebesar saiz tapak tangan.


err. budak atas ni bukan toyol. bukan. bukan.
=="
maksud aku, tu. tulisan kat tapak tangan tu.
aku tulis ayat pertama bagi setiap paragraph.
tujuannya adalah untuk membantu sikit la kalau2 lupa kan.


eh. tapi jangan salah paham ye.
lecturer aku bagi kebenaran kot buat macam ni.
stakat sikit2 bole la. 
tapi jangan asik mengadap/ baca semata2.
bukan oral test a namenye.
itu reading test.


so, kalau nak buat, make sure tanya dulu kat lecturer masing2 okeh.
kang kantoi, kena potong markah, pastu nak maki aku sebab bagi idea an.
haha. tak baik tahu!




ok.
nak sambung hafal.
wish me luck!
^__^



4 comments:

adahamzah said...

bolehnye kak yaya...
gud luck kay....;)

Anonymous said...

chaiyok!

Anonymous said...

say no to nescafe please.
''v

~yaya-paranoia~ said...

tengs! :)