Sunday, April 24, 2011

doktor2, bole tlg saye?

aku sangat suke makan
best kot makan
heaven je
^__________^
tp banyak benda sedap yang mendatangkan penyakit, kn?

dari dulu aku selalu ade masalah sakit kepala
kalo masa kt mrsm dulu siap bole buat koleksi plastik panadol actifast tu


tiap2 hari mesti nak sakit kepala
sakit bdenyut2 mcucuk2
kdg2 kt kiri, kdg2 kt kanan, kdg2 kt tgh2 antara kening tu,kdg2 satu kepala
sampai xbole nak study
kna telan 2biji actifast, tido, pastu baru la bole jadi manusia sikit
kalo tak da mcm zomba
  same la ms kt matrik
asal tghari, sakit kpala mcm nk mati
smpai habes aku skip sume klas ptg
pastu da segan nk dtg lg sbb da ttggal byk
byk tutorial yg xbole jawab
huu..


aku rahsiakan dari mak sbb takut mak risau
tp kdg2 bile balik rumah, sakit dtg balik
last2 kantoi
mak marah aku mkn panadol byk sgt
bahaye kot
tp nk buat cemane
saket woh.




mak paksa pegi jumpa doktor
takot ade pnyakit siryez ke
(aku tak suke pegi klinik. siyez tak suke. ==")
banyak kali gak pegi jumpe doktor
jwpn yg same je aku dapat

"sakit kepala biasa je ni"


pastu dapat ubat tahan sakit.
habes ubat tahan sakit, aku makan balik panadol
same je kot, an?
=="


ade doktor yg ckp sbb rabun aku ni kot
ade gak yg soh aku avoid makan certain2 benda
hah.
bab pantang2 mkn ni mmg aku benci
dah la yg die xbagi mkn tu semua yg feveret




1. coklat, including milo


 *gamba mintak kt encik google*




minah ni mmg mntak footnote kt muke.
jeles tahu? 
=="


2. cheese


*google gak*


adoi adoi terliur.
nak cheesecake!
T_T


3. smua bnda berunsur kopi n cafein


*pon google*


student mmg perlu cafein kot.
nak2 jenis yg last minute cm aku ni
haha


tapi aku kan manusia degil
makan jugak curi2
sedap kot! rugi2.

lagi satu aku tak bole cuaca panas
tak bole terang2 sgt
siang2 tutup habis sume langsir
gelap bilik
malam baru nk bukak lgsir tgkap sume 
best woh angin malam
smpai budak2 ni ckp aku ni vampire
ces. mntang2 aku ade siong
=="
xpe a. mebi ade kturunan twilight sket kot
 *yg ni lg a google*


peh hensem2
haha


kwn2. ade sesape ade pnyakit mcm saye ni x?
sebenanye ape name pnyakit ni heh?
kalo blarutan lama2, bahaya x?
kwn2 sy yg hebat2 belaka
kwn2 yg amek medic
bole tlg kajikn?

 kesian tak? kesian tak?


TQ!
MUAH2!
^____^


 

13 comments:

nur anis said...

yaya..kita serupa..jumpa dr, dr selalu cakap,power mata naik..g cek, mmg naik pun. tapi aku tak seteruk kau..aku mls mkn pnadol..membazir duit..haha..

.:che nap:. said...

headache terbahagi kpd 2 iaitu psychology or idiopathic n 1 ag disebabkn disease ke ape2 la... 90% headache adalah psychology.. so sbb 2 dr selalu kate skt bese je... tp sebenrnyer byk ag yg bole sbbkn headache ni.. ag 1 klu selalu mkn NSAID or nme brand dia panadol ke... klu amek dlm jangka mase yg panjang bole menyebabkn peptic ulcer.. walaupon panadol 2 adalah drug yg paling selamat...

Anonymous said...

kalo sakit kepala yang disebabkan otak ko, sama ade jangkitan-ko akan demam, kalau masalah barah/pendarahan/ kurang oksigen kat otak-kau akan mengalami sakit kepla dgn sakit lain2- contoh:_

1) muntah2/ rasa nak muntah
2- sakit bila buat kerja/ batuk/bengkokkan badan

3-pernah jatuh/ accident ke ape

4-ade sawan
5-mata kabur, percakapan berubah, even perangai ko pon berubah

6- ade rasa lemah2 tangan/ kaki atau rasa kebas ke.

kalau ko ade benda2 neh selain sakit kepla, ko kena bgtau doktor secepat yg mungkin.

tp ade juga yg len, mcm
1- ko dah mkn ubat pon still tak baik2,
2- pastu sakit makin teruk smpai rasa tak larat nak bangun
3- ko langsung tak bleh buat keje sbb sakit yang teramat2 teruk even dah mkn panadol

aku rasa ko ptot bg tau mcm ni. kdg2 doktor tak tnye sgt, ko kena ngaDU PAPE SAJE, EVEN ko rasa tak yah ngadu pon. bgtau jek apa2 yg ko sakit. kadang2 ia berkaitan.

n kalau nk jmpe doktor tu, snarai dlu ko sakit apa, berapa kali, sakit mkn teruk, so xde lah ko lua nanti.

ni pendapat aku je la.

tp kalau ko takde sakit2 lain,
maybe ko terlalu bnyk stress, pastu ko mkn bnyk ubat. so overuse pon tak bleh gak.

ok. itu saje dari aku.

kalau ade pendapat len dr membe2 ko yg len. maybe.

Anonymous said...

OO mungkin kalo ko ade selesema ke,alahan kepada habuk/ binatang ke, bersin ke, sakit kepala kat bahagian dahi ke.mungkin ko ade problem sinus.

kita paggil sinusitis.jangkitan kat sinus.

so..klo ko ade symptom2 neh. pon bleh jadik sbb ape ko sakit kepala tuh. kalau ko mkn ubat jek, tp ko alah pada benda berhabuk pon, tak jalan jugak.

so,,elak mende2 yg ko alah tu. then, try tgk ok ke tak.

hem my opinion jek. hehehehe

kalo ko takde alahan tu, maybe sbb stress kot. ok.

.:che nap:. said...

Di sebabkn block ni ak blaja pasal neuroanat... so pas refer note dr Yusoff Rathkor... most probably ko ader Tension Type Headache sbb antara ciri2 TTHA ni adalah:
1) onset skt dr 30mnt-seminggu
2) sederhana skt
3) tempat skt yg berubah2x
4) x muntah n loya
5) makin teruk bile ptg


so management yg paling senang adalah kawal stress..eg bersukan ke beraktivi luar xpon dgn massage ke... mcm2x la... i2 je la stakat yg ak taw... tp klu asik berterusan maknenye da masuk migraine...

p/s: ak lom jd dr ag..huhuh.. just share ape yg ak taw...

~yaya-paranoia~ said...

anis: kan? aku jenis malas nk mlayan saket. nk mgamuk je kalo saket. susa sgt mkn ubat, tdo. haha

~yaya-paranoia~ said...

anap: haah la weh. aku rase ade pnah dgr dr ckp psl yg last tu. die soh aku tenang jgn tensi sgt. xtau pulak mmg nme die TTHA. aku rse yg tu kot. sbb xde kronik sgt smpai muntah2 bagai. kdg2 je a ade rase sket. tp xmuntah pon. tengs nap. kao mmg bakal dr yg cmerlang neh. ^o^

~yaya-paranoia~ said...

anon 1: emm. ce aku wat checklist yg symptom2 yg kao ckp tu eh:

1. xde smpai muntah kot. tp rase nk muntah ade gak kdg2, tp jarang a.

2. kdg2 bile dtg sakit tu mmg perit a even nk rukuk, sujud pon. pastu kdg2 kalo tunduk, bile dongak balik cam nk tjatuh, jd cm bdn xbalance. tu dah knp pulak ek? blood pressure ke?

3. xpnah kot jatuh teruk sgt.

4. err. sawan takde. glak cm org kna sawan ade a. haha

5. mmg ade rabun teruk pon. prangai brubah? cmne tu? plg teruk pon rase nk mngamuk je a kalo sakit kpla.

6. xde kot.


pastu yg symptom2 yg lain bwh tu, xde kot. biase pas mkn pnadol, tdo, bgun tdo da ok dah. kalo saket lg pon sikit je a.

ni sape heh? awat xbuh name.
Nway tengs weh! hebat la kao ni. ^^)v

~yaya-paranoia~ said...

anon 2: emm. rasenye tade mslh alahan kot. haah mebi stress kot. tah ape yg aku stress sgt. pdhal bukan rajin belajau pon. haha.
ni sape ek? nway tengs weh! ^^)v

MIZ's N said...
This comment has been removed by the author.
~yaya-paranoia~ said...

dibot:
-stakat ni yg paling fokus men fesbuk je a. bace xsgt pon. haha.
-hengat x kte hantu ngn kopi aik cheong dulu? haha. sdap woh kopi tu. tp skang aku da xleh mnum dah. dasat sgt pnangan. habes biol2 kpale aku. haha. skang aku mnum gak nescafe kalo nk stay up. tp nscafe mild a. yg harith iskandar yg halusssss tu. haha
-aku xpkai sgt spek skang. prefer cntact lens je. tp mmg tiap kali check mkin tmbah. skang da 600 kot power aku. gile kentang wedges. tp power spek n cntact lens betul dah skang.
-haah aku da tkot nk mkn pnadol dah skang. kdg2 aku pakse tido je mate ni. tp ok a, skang mcm da kurang sket xmcm dulu. cuma kblkangan ni je a cm dtg balik. tu keries tu.
-tengs dib! muah2! aku tau kao syg aku. haha. wey kao ade amek sakit puan x? aku nk beranak kt tmpat kao a nnt. gyahahaha. XD

MIZ's N said...
This comment has been removed by the author.
MIZ's N said...
This comment has been removed by the author.